dimarts, 21 d’octubre del 2014

Vaig neixer a Granada

Segons la viquipedia

Granada és un municipi i una ciutat espanyola, capital de la província homònima, a la comunitat autònoma d'Andalusia. Està situada al centre de la comarca de la Vega de Granada, a una altitud de 738 msnm, en una àmplia depressió intrabètica formada pel riu Genil i al peu del massís més alt de la península Ibèrica, Sierra Nevada, que condiciona la seva climatologia.
En ella es troben les seus del partit judicial número 3 de la província; l'arxidiòcesi que porta el seu nom; el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, Ceuta i Melilla i el Consell Consultiu d'Andalusia.
El 2009 l'habitaven 234.325 persones,[2] i 498.365 comptant l'àrea metropolitana.[3] Els barris són molt diferents entre si, en part per la contínua immigració fins a la dècada del 1990; els més importants són el Zaidín, l'Albaicín, el Sacromonte, el Realejo, la Chana, el Almanjáyar i la Cartuja.
Va ser capital del Regne zirida de Granada, durant el segle XI, i del Regne nassarita de Granada entre els segle XIII i XV. Després de la presa de la ciutat pels Reis Catòlics, es va mantenir com a capital del Regne castellà de Granada, ja simple jurisdicció territorial, fins al 1833. A l'escut municipal ostenta els títols de «molt noble, molt lleial, nomenada, gran, celebèrrima i heroica ciutat de Granada».
Granada constitueix un nucli receptor de turisme, a causa dels seus monuments i a la proximitat de la seva estació d'esquí professional, la zona històrica coneguda com a Alpujarras i la part de la costa granadina coneguda com a Costa Tropical. D'entre les seves construccions històriques, l'Alhambra és una de les més importants del país, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984, junt amb el Jardí del Generalife i l'Albaicín. La seva catedral està considerada com la primera església renaixentista d'Espanya.[4]
La Universitat de Granada és la quarta a nivell nacional per nombre d'alumnes[5] i és una de les destinacions més populars pels universitaris europeus del programa Erasmus.[6]
Estan concloent-se les obres del Parc Tecnològic de Ciències de la Salut que se centrarà en la investigació mèdica. Així mateix, s'estan construint les infraestructures necessàries per a la connexió ferroviària amb trens d'alta velocitat (AVE).[7] El seu aeroport, situat a 12 km del centre de la ciutat, ha estat recentment remodelat.




Vista de Granada segons Bernjan-flickr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada